Rehabverksamheten i Eda kommun har tilldelats Hygienpriset 2025 av Smittskydd Värmland, för sitt engagerade och målmedvetna arbete med att utveckla hygienrutiner och minska risken för smittspridning.
På plats för att dela ut priset var Anna Skogstam, smittskyddsläkare och verksamhetschef på Smittskydd Värmland, samt Hannah Brevik, hygiensjuksköterska. Priset togs emot av områdeschef Karin Hammarström Gull tillsammans med sina medarbetare, samt Anna-Lena Bryntesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Priset består av ett diplom, en check på 5 000 kronor samt äran att vara ett gott exempel i hela Värmland. Firandet markerades med tårta, följt av rundvandring i de nya lokalerna, där personalen visade upp sina förbättrade hygienflöden och ny utrustning för rengöring av hjälpmedel såsom rullstolar och rullatorer.
Ett pris med tyngd
Hygienpriset delas ut årligen i samband med Handhygienens dag till en regional och en kommunal verksamhet som arbetat framgångsrikt med hygienfrågor. Syftet är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera fler till ett aktivt hygienarbete, vilket i sin tur leder till minskad smittspridning, högre kvalitet och färre vårdskador.
I år delas det kommunala priset mellan Eda och Sunne kommuners rehabverksamheter. Det regionala priset vann Vårdavdelning 57 på Centralsjukhuset Karlstad.
– Deras förebyggande arbete kan verkligen bidra till minskad smittspridning och färre vårdskador, säger Monika Carlson, hygiensjuksköterska på Smittskydd Värmland.
Smittskydd Värmlands motivering:
"Rehabverksamheten i Eda kommun präglas av ett aktivt hygienarbete där det finns ett stort engagemang både hos medarbetare och ledning. Hela personalgruppen har tillsammans med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska gjort ett förbättringsarbete som bidragit till god hygienisk standard där lokaler, utrustning och hela verksamheten utformats så att risken för infektioner och smittspridning minimeras."
Bland förbättringarna finns ett nytt lokalupplägg med inköp av rätt utrustning och införande av tydliga rutiner för hantering av rena och orena hjälpmedel. På sista bilden nedan syns hur det såg ut tidigare, då användes diskborstar för att göra rent. Idag har de en industriell diskmaskin som är optimal för ändamålet. Personalen har varit aktiv i utvecklingen av rutiner och har även tagit fram signeringslistor för att säkerställa att arbetet följs upp och efterlevs.
Stort grattis och ett varmt tack till alla som bidrar till trygg och säker vård i vår kommun!