Det enda avfall som får eldas är torrt trädgårdsavfall. Eldning får endast ske under förutsättning att det inte råder eldningsförbud och att grannar inte störs. Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras så att näringsämnen återgår till marken. Om du bor långt från avfallsanläggningen, så det inte innebär någon energivinst att köra till avfallsanläggningen, får du elda det som är svårt att kompostera. Trädgårdsavfall lämnas gratis på Lundens avfallsanläggning.
Större publika brasor, som valborgsmässoeldar, kan vara tillåtet men kan kräva dispens. Kontakta Miljö- och byggavdelningen om du är osäker. Huvudsyftet får inte vara kvittblivning av avfall om materialet kan komma till nytta på ett mer resurseffektivt sätt. Eldning sker alltid under eget ansvar. Större eldar ska också anmälas till Räddningstjänsten, läs mer längre ner.
VARFÖR FÅR JAG INTE ELDA AVFALL?
Många ämnen med kända hälso- och miljöskadliga effekter frigörs eller bildas vid förbränning. Speciellt vid ofullständig förbränning, vid låg temperatur.
Föroreningar kan spridas långa sträckor och orsaka problem på andra platser än vid själva eldningsplatsen. Efter eldning kan det finnas kvar föroreningar i marken. Askan kan innehålla farliga ämnen som till exempel arsenik, kadmium, bly, kvicksilver och dioxiner och polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Dessa ämnen påverkar mark och vatten, vilket kan innebära risker för enskilda dricksvattenbrunnar och odling av grönsaker i trädgården. Det kan även påverka närliggande vattendrag.
ÄR DET INTE LIKA ILLA OM AVFALLET ELDAS I SOPFÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR?
I en modern förbränningsanläggning sker förbränning vid mycket hög temperatur och de flesta föroreningar oskadliggörs genom att de bryts ner till koldioxid och vatten. Övriga stabila föreningar renas i filter vid förbränningsanläggningen eller blir kvar i askan. För att få ett mer hållbart samhälle behöver avfallet så långt det är möjligt återanvändas. Om detta inte är möjligt ska det återvinnas och i sista hand energiutvinnas.
BRANDSÄKERHET
Under gräs- och skogsbrandsäsongen tar SMHI fram brandriskprognoser dagligen för att allmänheten ska få information om det är riskfyllt att elda. SMHI anger brandriskvärdet i en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar liten brandrisk och 5 motsvarar mycket hög brandrisk. Trots prognosen så måste du alltid ta hänsyn till den väderlek som råder, elda inte om det blåser mycket eller om markvegetationen är torr (gäller främst dött växtmaterial). Då kan branden lätt sprida sig okontrollerat. Räddningstjänsten avråder från gräsbränning.
Information om den aktuella brandrisken finns på SMHI:s webbplats, liksom via länsstyrelsens karttjänst kring eldningsförbud. Du kan också hämta mobilappen "Brandrisk ute".
Tänk efter före: Behöver du verkligen elda?
- Ha alltid släckutrustning tillgänglig. Vattenslang eller hinkar och strilkannor är lämpliga släckredskap. Även vid eldning i liten omfattning ska släckredskap finnas tillgängliga, till exempel en spade vid lägereldning.
- Elda inte så att rök och gnistor sprids mot byggnader, vägar eller så att el- och teleledningar skadas.
- Använd inte bensin eller T-sprit för att påskynda eldning - risk för brännskador!
- Lämna inte elden utan tillsyn, släck den helt när du inte vill bevaka den längre. Ett enkelt sätt att släcka en falnande brasa kan vara att kratta isär glöden och vattna rikligt.
Minsta säkerhetsavstånd till byggnader bör helst vara:
- Eldning i mindre omfattning (cirka 1 kvm): 15 meter
- Större valborgsmässoeld: 50 meter
All eldning sker på egen risk och du som eldar bär alltid ansvaret för eldningen
Innan du eldar bör du alltid ta reda på vilken brandrisk som råder vid tillfället.
Även detta bör du tänka på innan du eldar:
- Elda inte när det är för torrt och/eller blåsigt eftersom gnistregn kan flyga långa sträckor. Eldningsförbud får inte råda.
- Det avstånd som behövs från brännbart material, för att undvika antändning p.g.a strålningsvärmen, beror på eldens storlek. Generellt bör avståndet vara minst 25m.
- Ha släckningsutrustning i närheten (t.ex. en framdragen vattenslang eller hinkar med vatten).
- Elda inte ensam eller efter det blivit mörkt.
- Övervaka elden hela tiden.
STÖRRE ELDNINGAR
Större eldningar ska anmälas till Räddningstjänsten. Till detta räknas:
- Eldning av större gräsytor, stora rishögar, halm, m.m
- Valborgsmässoeldar
- Planerade hygges- och naturvårdsbränningar