VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT RÖSTA?
Att rösta är en grundläggande rättighet och en hörnsten i demokratin. Rätten att rösta är en symbol för frihet och jämlikhet. Den ger alla medborgare, oavsett bakgrund, möjlighet att påverka hur landet styrs. Valet är medborgarnas viktigaste möjlighet att påverka de politiska besluten. Genom valet utser medborgaren en företrädare för sig i de beslutande församlingarna (Riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet). De beslut som fattas av valda representanter påverkar framtida generationer. Genom att rösta kan du bidra till att forma en bättre framtid för kommande generationer. Att rösta är inte bara en rättighet, utan också en möjlighet att aktivt delta i och påverka samhället. Genom ett högt valdeltagande ges politikerna ett starkare mandat som företrädare för medborgarna.
- Genom att rösta har du möjlighet att påverka vilka som representerar dig och dina intressen i politiska beslut. Det är ett sätt att uttrycka din åsikt och påverka samhällsutvecklingen.
- Att rösta är en del av ditt ansvar som medborgare. Det visar att du bryr dig om ditt samhälle och vill bidra till dess framtid.
- Genom att delta i valet hjälper du till att säkerställa att valresultatet representerar befolkningens vilja. Ju fler som röstar, desto mer rättvis och representativ blir demokratin.
- De som väljs till makten fattar beslut som påverkar många aspekter av ditt liv, från utbildning och sjukvård till skatter och miljöpolitik. Din röst kan bidra till att forma dessa beslut.
- Många människor har kämpat och offrat mycket för att få rösträtt. Kvinnor, minoriteter och andra marginaliserade grupper har genomgått långa kamper för att få denna rättighet. Att rösta är ett sätt att hedra deras kamp och fortsätta arbeta för en rättvis och inkluderande demokrati.
Val i korthet
På valdagen tar du dig till din vallokal, och lägger ditt valkuvert i en valurna och röstmottagare prickar av dig i röstlängden (en lista). Om du inte kan rösta på valdagen så kan du förtidsrösta. Varje kommun har förtidsröstning öppen totalt 18 dagar före valdagen. När vallokalerna stänger på valdagen räknar röstmottagarna rösterna (både de som inkommit via förtidsröstning och på valdagen) och meddelar det preliminära valresultatet till Valmyndigheten. Det slutliga valresultatet fastställs längre fram.
KOMMANDE VALÅR
2026 Val till riksdagen, region och kommunfullmäktige
2029 Val till Europaparlamentet
2030 Val till riksdagen, region och kommunfullmäktige