Organisation, styrning och ledning

En kommun är en del av Sverige och är en politiskt styrd organisation med stor handlingsfrihet.

Kommunalt självstyre är en grundläggande princip i det svenska samhället. Kommunal självstyrelse innebär att kommunerna sköter lokala eller regionala frågor som är viktiga för invånarna. Självstyrelsen utövas av beslutande församlingar som utses genom allmänna val. De företräder den lokala befolkningen.

Det kommunala självstyret är inskrivet i regeringsformen, som är en av våra grundlagar. Kommunerna måste givetvis följa de ramar som riksdag och regering bestämt.

Det kommunala självstyret ger kommunerna rätt att:

  • fatta självständiga beslut om lokala frågor
  • ta ut skatt av invånarna för att sköta sina uppgifter 

För medborgarna innebär det kommunala självstyret att man kan:

  • påverka kommunens beslut, till exempel genom att lämna medborgarförslag eller rösta i folkomröstningar
  • överklaga kommunens beslut

Eda kommuns organisation består av kommunfullmäktige, som är det högst styrande organet, kommunstyrelse, förvaltning, nämnder och bolag. 

Kommunen är politiskt styrd av kommunfullmäktige. Vart fjärde år väljer Edaborna ledamöter och ersättare till kommunfullmäktige, som ger en fullmakt till politikerna att föra deras talan i det högsta beslutande organet i Eda kommun. Kommunstyrelsen förbereder och genomför de ärenden som kommunfullmäktige ska besluta. Kommunstyrelsen består också av politiker, de utses av kommunfullmäktige.

Eda kommun har valt en nämndorganisation där kommunstyrelsen ansvarar för den övergripande styrningen av kommunen, medan de olika nämnderna ansvarar för sina respektive verksamhetsområden. 

Till kommunen hör en förvaltning som består av medarbetare. Edas kommuns kommundurektör heter Johan Örnberg och han är chef över medarbetarna i kommunen.

Här kan du se en övergripande bild av organisationen i Eda kommun: