Folkhälsoarbete

Grafik som visar de åtta pelarna i folkhälsoarbetet

Varje människas hälsa bestäms av individuella förutsättningar såsom arv, ålder och kön, av levnadsvanor och av omgivningen och samhället – från lokalt till globalt.

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Folkhälsa är ett uttryck för hela befolkningens hälsotillstånd både vad gäller nivån och fördelningen av hälsa mellan olika grupper. Samhället har ett ansvar för att skapa förutsättningar för god och jämlik folkhälsa. Därtill krävs det insatser från de flesta aktörer och verksamheter i samhället.

I Eda kommun finns ett Folkhälsoråd som består av kommunpolitiker, verksamhetschefer, Friskvården i Värmland (som Fritids- och kulturavdelningen har ett samverkansavtal med), vårdcentral i Eda, Polisen, säkerhetssamordnare samt folkhälsosamordnare. Folkhälsorådet ansvarar för det strategiska folkhälsoarbetet i kommunen och planering av aktiviteter och initiativ för att främja hälsa och förebygga ohälsa hos kommuninvånare.

Exempel på folkhälsoarbete i kommunen är bland annat:

  • Motionssatsningen EdaStôlpen
  • Träffs och trivs-träffar under sommarhalvåret
  • Hjärtliga veckan - för att främja delaktighet och omtanke i samhället, genom både kulturella, sociala och rörelseuppmuntrande aktiviteter
  • Edakalaset
  • Seniormässa
  • Löptävlingen Lilla Tallmoloppet som från 2024 kommer att flytta runt mellan kommunens tätorter och därför kommer ha ett skiftande namn...

Därtill tillkommer ett antal kampanjer för att uppmärksamma olika folkhälsoutmaningar såsom rökning, psykisk ohälsa och självmord/suicid, våld i nära relationer med flera.

Folkhälsosamordnaren samarbetar tätt med andra kommunverksamheter och ideella föreningar samt deltar i lokala och regionala samverkansgrupper. Många verksamheter, företag, ideella föreningar och enskilda eldsjälar bidrar på olika sätt till att stärka folkhälsan. Bäst lyckas man ju när man jobbar tillsammans!

I den nyantagna Folkhälsostrategin 2024-2030 (länk här) beskrivs folkhälsan i Sverige, och så långt det går även i Värmland och Eda. Strategin pekar ut riktningen för kommunens folkhälsoarbete utifrån beskrivna hälsoutmaningar men även nationella, regionala och lokala styrdokument. Strategin är uppdelad efter målgrupper: Små barn, Skolbarn och unga, Vuxna och Äldre. En handlingsplan håller på att tas fram. Den löper under två år och  fastställer konkreta mål och beskriver hur vi ska arbeta för att nå dessa.