Det svenska valsystemet

Det svenska valsystemet

I Sverige finns det fyra allmänna val: till riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet.

Valdagar:

  • Riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige: Vart fjärde år, den andra söndagen i september.
  • Europaparlamentet: Vart femte år, i maj eller juni.

Rösträtt:

  • Alla svenska medborgare som fyllt 18 år senast på valdagen har rösträtt.
  • För Europaparlamentsvalet gäller även att du kan rösta om du är medborgare i ett annat EU-land, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Det svenska valsystemet bygger på flera grundläggande principer. För det första har vi allmän rösträtt, vilket innebär att alla som uppfyller grundläggande krav som ålder och medborgarskap har rätt att rösta. Detta säkerställer att alla medborgare har möjlighet att delta i demokratin. Lika rösträtt är en annan viktig princip. Det betyder att varje person har en röst, vilket garanterar att alla väljare har samma möjlighet att påverka valresultatet.
Fria val är också en central princip. Det innebär att ingen annan får bestämma vad du ska rösta på. Du har full frihet att välja det parti eller den kandidat du föredrar utan påverkan från andra. Hemliga val är en ytterligare princip som skyddar din rätt att rösta utan att behöva avslöja ditt val för någon annan. Detta säkerställer att du kan rösta i enlighet med din egen övertygelse utan att känna press eller tvång. Slutligen har vi direkta val, vilket betyder att de som väljs till exempelvis kommunfullmäktige är direkt valda av folket. Det innebär att de som sitter i beslutsfattande positioner är direkt utsedda av väljarna.

En rad myndigheter är inblandade i arbetet med att organisera och genomföra val. Några nämns nedan med tillhörande uppgifter.

Central valmyndighet

En central myndighet, Valmyndigheten, har det sammanhållande ansvaret för valförberedelserna. Valmyndigheten har ansvaret för att upprätta röstlängder och röstkort. Det är hos valmyndigheten partierna registrerar sin partibeteckning.

Regional valmyndighet

Länsstyrelserna arbetar på regional nivå med den slutliga sammanräkningen av valresultaten och mandatfördelningen i de kommunala valen. Det är hos länsstyrelserna de politiska partierna beställer valsedlar och anmäler kandidater.

Lokal valmyndighet

Kommunernas uppgift är att praktiskt genomföra valet. Uppgiften ligger på valnämnderna och innebär bland annat att utrusta och bemanna vallokalerna på valdagen, sköta den preliminära sammanräkningen av rösterna i vallokalerna och rapportera resultaten.