Cykelled

cykel på skogsväg

Cykelbana, cykelled.

Den vackraste vägen med cykel är runt sjöarna Bysjön och Hugn. Terrängen är lätt och det finns mycket att se utefter vägen. Sjöarna erbjuder flera fina badplatser och fiskemöjligheter. Leden är 37 km lång och kan avklaras på en dag eller med möjlighet till övernattning utefter vägen.

Leden går på bilväg, så den som inte orkar cykla kan ta bilen.

Parkering finns på följande platser torget Åmotfors, Köla kyrka, Valfjället skicenter eller vid Norra Mon, där vår resa startar. Eda Turiskarta är bra att ha med sig!

Beskrivning av cykelleden

Vi börjar med att köra norrut, och tar till höger för att sedan komma över riksväg 61 och vidare österut mot Ås. Vid nästa T-kors tar vi till höger igen och fortsätter till den vackert belägna Eda Hembygdsgård och njuter av kaffe med hembakat bröd. Här finns även underhållning och utställningar vissa tider på sommaren. Fortsätt mot Lerot och om det redan är dags för ett avsvalkande dopp i Bysjön så passa på att göra det här vid badplatsen.

Turen fortsätter sedan under järnvägsviadukten och till höger mot Åmotfors. Här har man fin utsikt över Bysjön. Så småningom kommer vi fram till Åmotfors centrum och för den som vill uppleva något historiskt intressant rekommenderar vi ett besök på Eda Skans Museum. Inte långt härifrån ligger Lögarberget Badplats.

Nu kör vi igenom Åmotfors centrum och passar på att ta en titt på den speciella kyrkan som ligger vid torget. Här finns restauranger och affär. Nu fortsätter vi väg 177 mot Koppom. På vägen ut ur samhället ligger Åmotfors Folkets Park som är av gamla anor och av kulturhistoriskt intresse.

Efter bron över sundet mellan sjöarna Hugn och Ränken är vi snart framme vid Ånnebol Bed & Breakfast. Ett trevligt övernattningsställe för den som vill avsluta dagens etapp. Om vi fortsätter några hundra meter kommer vi till Eda Golfbana Noresund som ligger ute på en udde i sjön Hugn. Här finns restaurang och övernattningsmöjligheter i Herrgårdsannexet. På den östra sidan av udden kan man se över till Ragnerud och Ättestupan där det sägs att många gamla och sjuka mötte sitt öde.

På toppen finns ett stenröse som markerar detta. Nedanför Ättestupan på sjön Hugns botten ligger resterna av kronpråmen ”Kantinen” som förliste 1808 på sin väg till Eda Skans. Vissa delar av den finns att se på Eda Skans Museum i Åmotfors. Det finns möjlighet att bada i både Hugn och Ränken innan vi svänger av mot Köla.

När vi har kört över Kölaälven ska vi svänga till höger mot riksväg 61 igen. Köla Hembygdsgård serverar kaffe och hembakat bröd. Här finns även lotterier, utställningar och försäljning av hantverk. Intill den vackert belägna kyrkan finns en fin badplats. Vi fortsätter utefter sjön Hugns strand och kommer fram till vägen som går upp till toppen av Valfjället.

För den som antar utmaningen att ta sig upp hit på cykel väntar en gudomlig utsikt över sjöarna Hugn, Bysjön, Ränken och Nysockensjön, för att sedan se fram emot den långa nedförsbacken tillbaka till asfaltvägen igen. Bara några hundra meter längre bort kommer du fram till en långgrund sandstrand som lämpar sig mycket väl för barnfamiljer eller för de som orkade upp till Valfjällstoppen.

Bara några stenkast bort ligger Valfjället Skicenter och Valfjällsbyn. Om du vill avsluta dagen här så kan man hyra en stuga för självhushåll.

Nu är det inte långt kvar tillbaka till utgångspunkten, strax efter att du kört över Vrångsälven, tar du till höger, och kommer så småningom fram till Hem T Gårn, en unik inredningsbutik med kaffeservering. Den som vill kan göra en avstickare till Eda kyrka och den gamla kyrkplatsen innan vi kommer tillbaka till Norra Mon. Kontakta Eda Ryttarförening för information om ridlektioner.

Hoppas ni har haft en trevlig resa inom en liten del av Eda kommun. Ni är hjärtligt välkomna tillbaka hit eller kontakta turistbyrån för information om andra rundturer, platser eller sevärdheter som ni vill besöka.