Hanna Andersson blir nytt kommunalråd

Hanna Andersson

Nu är det klart att en koalition av Moderaterna, Centerpartiet, Hela Edas Lista, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna kommer styra Eda kommun denna mandatperiod. Vårt nya kommunalråd blir Hanna Andersson (M) som tar över efter Johanna Söderberg (C).

Det var ingen självklarhet för Hanna Andersson att posten skulle gå till henne. Dels på grund av att det finns många andra bra kandidater i gruppen, dels för att hon aldrig trott att en moderat skulle kunna få möjlighet att bli kommunstyrelsens ordförande i Eda kommun.

”Det känns overkligt faktiskt. Jag har tänkt att jag aldrig ens kan tänka tanken. Jag är otroligt glad och tacksam. Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig, att få jobba med politik på heltid”, säger hon.

Hanna Andersson brinner för samhällsfrågor och speciellt att kunna vara med och påverka utvecklingen på landsbygden och i den egna kommunen. Hon började därför engagera sig politiskt 2009-2010, men hade inga egentliga planer på att leda partiet.

”När jag blev invald i kommunfullmäktige 2014 började gubbarna hoppa av där i samma veva, så plötsligt var det jag som blev Moderaternas gruppledare. Det var ju inget jag hade någon erfarenhet av, men jag tänkte att jag får väl bara göra det bästa jag kan. Och det gick ju bra, sedan blev jag omvald 2018”, berättar Hanna.

Personliga relationer

Det är första gången på länge som Eda kommun kommer ha majoritetsstyre, med tillsammans 19 av totalt 35 mandat, vilket kommer underlätta i förhandlingarna. Partierna kommer inte ha ett gemensamt politiskt program, utan samarbetet gäller i första hand den budget som ska tas fram. Men att det är hela sex partier som ska komma överens, dessutom över blockgränserna kan såklart ifrågasättas. Fast Hanna Andersson menar att det i en liten kommun inte blir riktigt som på riksnivå, utan att det viktiga här är de personliga relationerna.

”Jag känner flera av de andra sen långt tillbaka, vi har gått i skolan tillsammans. Och alla här respekterar varandra, vi kör inget fulspel och det finns en god grund för samarbete i olika frågor. Sen kanske inte jag och Patric Carlsson i Vänsterpartiet ska diskutera regeringsbildningen eller nationell ekonomisk politik, utan vi kan fokusera på lokala frågor”, säger Hanna och skrattar.

lyfta det positiva

Hanna Andersson tror att vi behöver lyfta det positiva, allt det som är bra här i Eda. Hon önskar att alla pratar bättre generellt om kommunen, både för invånarnas skull och för att fler ska vilja bosätta sig här.

”Bland annat har Edas politiker fått ett dåligt rykte, att vi inte sköter oss, vi behöver vända den bilden. Det finns fantastiska politiker här. Det har varit ett besvärligt läge under förra mandatperioden, vi tror att vi har andra förutsättningar nu och att Moderaterna och Liberalerna kan bidra med något positivt”, förklarar hon.

Som kommunalråd kommer Hanna Anderssons flytta in i sitt nya kontor på kommunhuset i Charlottenberg. Vi frågar om hon kommer ta med sig något särskilt till kontoret.

”Jag gillar golf, så kanske en golfboll”, säger hon och ler.

Vi önskar Hanna hjärtligt välkommen till oss!

2022-10-20

Hanna Andersson

Familj: Gift och två barn på 13 och 12 år
Ålder: 48 år
Bor: Åmotfors
Arbete: Gruppchef, Länsförsäkringar

Mandatfördelning

Socialdemokraterna 9
Sverigedemokraterna 6
Moderaterna 5
Centerpartiet 5
Kristdemokraterna 3
Hela Edas Lista 3
Vänsterpartiet 2
Liberalerna 1
Sjukvårdspartiet 1