Mona Brorssons förberedelser under rådande pandemi

Mona Brorsson i skidspåret

Hur taggad är du på att få stå på startlinjen igen?

Extremt taggad! Efter att ha tränat hela sommaren och hösten längtar jag efter att få dra på mig nummerlappen och ställa mig på startlinjen. Men det känns också lite pirrigt och nervöst att ge sig ut i världen igen.

Hur jobbar ni inom landslaget för att förhindra smittspridning?

Först och främst genom att alltid tvätta händerna, använda handsprit och stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom (precis som vanligt för oss alltså…). Annars försöker vi arbeta i mindre grupper och håller oss mest för oss själva, det är som att vi varit i en liten bubbla ungefär, man träffar samma lilla grupp varje dag. Det har inte varit ett år att skaffa nya kontakter! Som elitidrottare tänker vi ju alltid på att försöka hålla oss friska. Men nu har vi skruvat upp det ytterligare en nivå. Vi är nästan alltid utomhus när vi tränar, som gör det ganska enkelt att hålla avstånd. När vi har tränat inomhus har vi sett till att göra det i mindre grupper.

Hur upplever du att den här säsongsuppladdningen skiljer sig från tidigare?

Självklart har den varit speciell. Främst genom att vi inte har kunnat åka på några läger, utan bara varit hemma hela året och haft större fokus på hygien och avstånd. Men träningen är det som många gånger fungerat mest normalt, när vardagen har varit annorlunda.

Vissa saker har till och med blivit bättre i år, rent träningsmässigt. Jag är tacksam över att ha kunnat träna nästan helt opåverkat trots allt och gjort anpassningar där det behövts. Genom att minska resandet har vi kunnat optimera vår återhämtning och dels tålt mer träning, dels hållit oss friskare och skadefria i högre utsträckning än tidigare!

Det är såklart en viss osäkerhet om hur kommande säsong exakt kommer att se ut, men jag fokuserar på det positiva i att vi faktiskt får tävla och att det gäller att anpassa sig till den nya situationen.

Har du några kloka råd du vill skicka med till dem som läser det här?

Kämpa på! I någon form måste vi lära oss att leva med det här nya viruset, innan det finns säkra vaccin att tillgå. Fram tills dess gäller det bara att fortsätta tvätta händerna och hålla sig hemma om man känner sig sjuk. Om man inte gör det för sin egen del, så för sin omgivning.

2020-11-20