Invigning tillfällig polisstation

Emilie Enger Mehl och Morgan Johansson klipper bandet

Under tisdagen, den 21 juni, genomfördes invigningen av den tillfälliga polisstationen i Infocentret på Morokulien. I det gränsöverskridande samarbetet är stationen inledningsvis endast bemannad av den norska polisen.

Ett stort antal representanter för svensk och norsk polis och tull var samlade vid lunchtid för att ta emot Norges Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl och Sveriges Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Efter inledande ord från Politimester i Innlandet Johan Brekke och Polisområdeschef i Värmland Lars Wirén, klippte ministrarna bandet.

Politistasjonssjef og prosjektleder Bjørn Ellingsen, Magnormoen politistasjon berättade lite om den tillfälliga stationen och planerna framåt.

Ordfører Kamilla Thue, Eidskog kommune och Kommunalråd Johanna Söderberg, Eda kommun, var också på plats och hälsade välkomna.

Därefter planterade ministrarna varsitt träd i fredsparken och svarade på frågor från det stora pressuppbådet. Emilie Enger Mehl valde att genomföra plantering och intervjuer i bara fötter.

Emilie Enger Mehl, Morgan Johansson, Kamilla Thue, Johanna Söderberg med flera i fredsparken

Emilie Enger Mehl och Morgan Johansson planterar träd. Emilies skor ligger i gräset.

Den nya stationen

Stationen kommer inledningsvis att bemannas av 7 norska poliser. Parallellt med detta så pågår olika typer av samarbeten över gränsen, inför det att den nya gemensamma stationen på gränsen kommer att tas i bruk 2024.

Inslag i media

SVT Nyheter Värmland: Öppnar svensk-norska polisstationen på gränsen
SVT Nyheter Värmland: Norsk polis vill ha översyn av regelverket för samarbete över gränsen
NRK distriktsnyheter: Åpning av norsk/svensk politistasjon

2022-06-22