Kommunkunskap för åttorna

Elever i årskurs 8 sitter i diskussionsgrupper runt bord i Folkets Hus

För tredje året i rad bjöd kommunfullmäktige in Edas åttondeklassare till kommunhuset i Charlottenberg.

Tanken med dagen är att presentera kommunen som en stor arbetsgivare med en bredd av yrken, samt låta eleverna diskutera olika ämnen och få veta hur det är att vara en lokal politiker.

Eleverna fick efter egna önskemål besöka olika yrken som finns i kommunen och i våra kommunala bolag för att lära sig mer om just de tjänsterna. Populärast i år var brandman, alkohol- och drogterapeut, kock och driftledare (pistör/pistmaskinförare).

Bo-Inge Nilsson, kommunfullmäktiges ordförande, Hanna Andersson, kommunstyrelsens ordförande och Patric Carlsson som är både kommun- och regionpolitiker berättade om sina roller och erfarenheter. Skolorna har tidigare haft besök av en riksdagsledamot, så nu fick de knyta ihop de olika politiska nivåerna. Eleverna blev också indelade i grupper för att diskutera olika frågeställningar med politikerna, samt hur fler ska lyckas i skolan.

– Vi är väldigt nöjda med dagen. Nu har vi gjort det här några år och vi utvecklar konceptet efter vägen, men det känns som vi har hittat ett upplägg som fungerar, med flera olika moment där eleverna själva får vara delaktiga. Lärarna gör också ett jättejobb! Säger Bo-Inge Nilsson.

Det här är inget som alla kommuner gör, när vi satte igång var vi först i Värmland. Bo-Inge Nilsson tycker det är viktigt att skapa mindre avstånd mellan invånare och tjänstemän och politiker.

– Förhoppningen är att ungdomarna får upp intresset för politik och ser att de kan vara med och påverka. Vi är i behov av att få upp valdeltagandet i kommunen och kanske någon till och med vill bli politiker. Och nu har de varit här och träffat oss, när de i framtiden har ett ärende till kommunhuset känns det förhoppningsvis inte så främmande.

Bo-Inge Nilsson utanför Folkets Hus

Elever i Folkets Hus, ljusstake och fika i fokus

2024-04-18