Från och med 1 juli gäller en ny socialtjänstlag i Sverige. Syftet med den nya lagen är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad, bättre anpassad till hur samhället ser ut i dag och de behov människor har.
Socialtjänsten ska ha bättre möjligheter att arbeta flexibelt och ge rätt stöd i rätt tid. Det ska vara enklare att få hjälp i vardagen, utan att behöva gå igenom onödigt långa processer.
Vad är nytt?
Den nuvarande socialtjänstlagen har funnits i över 40 år. Under den tiden har samhället förändrats, och det har också behoven. Därför behövs en uppdaterad lag som ger utrymme för nya arbetssätt.
De viktigaste målen med den nya lagen är:
- Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och finnas där innan problemen blir för stora.
- Det ska bli enklare att få hjälp, vissa stödinsatser ska kunna erbjudas direkt, utan behovsprövning.
- Stödet ska vara kunskapsbaserat och utvärderas löpande, för att säkerställa att det ger bästa möjliga hjälp.
Lagen är fortsatt en ramlag, vilket betyder att den ger riktlinjer, men att kommunerna själva kan forma innehållet utifrån lokala behov och förutsättningar.
Vad innebär det för dig i Eda?
För dig som redan har stöd från socialtjänsten är det ingen anledning till oro. Förändringarna kommer stegvis, och på kort sikt märker du troligtvis ingen skillnad i hur du får hjälp.
För dig som har ekonomiskt bistånd innebär den nya lagen i princip inga förändringar. Namnen på vissa lagparagrafer kan ändras, men reglerna kring rätten till bistånd är desamma.
Vi uppdaterar vår webbplats med mer information under året.
Vi behöver hjälpas åt
Omställningen till en modernare socialtjänst är inte något som bara berör verksamhetsområdet Vård och stöd (som har ansvar för socialtjänstens uppdrag), utan det är ett gemensamt arbete. För att lyckas med ett mer förebyggande arbetssätt behöver vi samverka med andra aktörer: skolan, vården, fritidsverksamheter, föreningslivet och civilsamhället i stort.
Tillsammans bygger vi en socialtjänst som möter människor där de är, med tidigt stöd, ökad tillgänglighet och trygghet för alla.