Hur kan du som privatperson minska din klimatpåverkan?
Det brukar pratas om fem stora områden som gör störst skillnad i en privatpersons klimatpåverkan. Lite skämtsamt kan de kallas de fem B:na, bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. Genom att fokusera på dessa områden kan vi tillsammans bidra till en mer hållbar framtid som gynnar miljö, klimat och ofta även plånboken.
Vad du som privatperson gör är en viktig faktor för att minska de globala utsläppen av växthusgaser. Om du känner att just dina val känns oviktiga, tänk om!
Sveriges klimatpåverkan är betydligt större än det globala genomsnittet. För närvarande uppgår Sveriges utsläpp till i genomsnitt åtta ton koldioxidekvivalenter per person och år. Enligt Parisavtalet bör den globala temperaturökningen hållas väl under två grader, med en ambition att begränsa ökningen till under 1,5 grader. För att nå 1,5-gradersmålet måste de globala utsläppen i genomsnitt vara högst ett ton per person och år till 2050. Ansvar för att minska utsläppen vilar inte bara på konsumenterna utan delas även med den offentliga sektorn och näringslivet.
Våra resvanor har störst klimatpåverkan
Att välja tåg eller kollektivtrafik är alltid ett bättre alternativ än att köra en bensin- eller dieseldriven bil. Om du måste använda bil är det bäst att samåka, välja en elbil eller en bränslesnål bil. En medelstor bil släpper i genomsnitt ut nästan två kg växthusgaser per mil. För en familj som kör cirka 2 000 mil per år motsvarar detta fyra ton.
Flygresor är för många den största källan till utsläpp. Till exempel genererar en tur-och-retur-resa till södra Spanien i genomsnitt ungefär ett ton koldioxidekvivalenter per resenär.
Du kan minska din klimatpåverkan från flygresor genom att:
- resa mindre med flyg
- välja ett närmare resmål
- välja den resa som har minst möjliga mellanlandningar
Vad vi äter spelar stor roll för klimatet
Att minska vår konsumtion av vissa livsmedel, särskilt rött kött, har en betydande inverkan på att reducera våra utsläpp. För närvarande står köttkonsumtionen ensam för cirka 0,9 ton koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige.
Det är svårt att exakt fastställa hur mycket kött som är hållbart att äta för att uppnå klimatmålen. En enkel riktlinje är att vi behöver minska vår konsumtion av rött kött och ost. Det är värt att notera att rött kött från vilda djur inte har samma negativa klimatpåverkan. Att dra ner på konsumtionen av rött kött är en effektiv metod för att minska vår klimatpåverkan, särskilt eftersom det är utmanande att minska utsläppen från köttproduktionen.
Hur vi väljer att bo påverkar klimatet
Att välja att bo på en mindre yta och att byta till en mer klimatsmart uppvärmning kan ha stor betydelse beroende på hur ditt nuvarande boende ser ut.
Du kan minska din energianvändning genom att:
- sänka inomhustemperaturen något
- isolera fönster och dörrar för att minska uppvärmningsbehovet
- hushålla med varmvatten och använda diskmaskin i stället för att diska under rinnande vatten
- tvätta dina kläder i en lägre temperatur och hänga din tvätt i stället för att torktumla
- hålla rätt temperatur i dina vitvaror som minus 18 grader i frysen och plus fem grader i kylen
Vid köp av möbler, apparater och elektronik, tänk på att återbruk och köp av begagnat är bättre än att köpa nytt.
Hur elen du använder har producerats påverkar också klimatet. Välj miljömärkt el från förnybara källor eller investera i egen produktion av förnybar el genom att installera solceller på tak eller mark.
Kommunens energirådgivare erbjuder dessutom kostnadsfria råd och tips till privatpersoner. Du kan läsa mer om det här: Energirådgivning
Våra besparingar påverkar klimatet
Hur du väljer att spara dina pengar har också en påverkan på klimatet. Många av våra nuvarande besparingar bidrar inte till den nödvändiga omställningen för att uppnå klimatmålen. Oavsett om dina pengar är placerade på ett sparkonto, i fonder eller i aktier, kan de antingen gynna eller skada klimatet.
Du har rätt att begära information om hur dina pengar förvaltas. Om dina pengar används på ett sätt som inte är hållbart, eller om förvaltaren inte kan ge en tydlig redovisning, har du möjlighet att kräva en förändring eller byta bank och fondförvaltare.
Konsumtion av textilier bidrar till negativ miljöpåverkan
Varje svensk konsumerar över 15 kilo textilier per år. Inom EU används ett klädesplagg i genomsnitt sju till åtta gånger innan det kasseras. Sedan år 2000 har textilkonsumtionen ökat med 4,5 kilo per person. Denna ökade konsumtion medför flera miljö- och hälsoproblem. För att göra din textilkonsumtion mer hållbar kan du istället:
- använda redan producerade plagg länge
- köpa begagnat i stället för nytt