Röstkort

Röstkort

Röstkort

Cirka tre veckor innan valet kommer du att få ett röstkort hem i brevlådan. Ett röstkort skickas till de som finns med i röstlängden. 

Information på röstkortet

På röstkortet står det till vilka val du har rösträtt samt vallokalens adress och öppettider. Vallokalen är bara öppen på valdagen. Det finns även förslag på röstningslokaler för förtidsröstning, information om röstningen samt kontaktuppgifter.

När du går och röstar behöver du veta vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du ska rösta. Den informationen finns på ditt röstkort.

Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör och därmed i vilken vallokal du blir avprickad i röstlängden

Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet. Röstkortet används för att skicka rösten till vallokalen i det valdistrikt som du hör till. Det är där som rösten räknas. Innan din röst läggs i valurnan skiljs röstkortet från valkuvertet så att valhemligheten bevaras.

Om du röstar i din vallokal måste du inte ha med dig röstkortet.

Om du har förlorat ditt röstkort finns det möjlighet att få ett nytt genom att kontakta kommunens medborgarkontor tfn 0571-281 00 som skriver ut ett dubblettröstkort.