Tillfällig livsmedelshantering
Livsmedelshantering som endast sker vid enstaka tillfällen under ett år behöver i regel inte anmälas till Miljö- och byggavdelningen. Sådana tillfällen kan vara försäljning av livsmedel vid en festival, en marknad, ett sportevenemang eller liknande. Antalet tillfällen som du kan bedriva en livsmedelsverksamhet utan att vara registrerad beror på vilken typ av hantering som du har tänkt att ägna dig åt.
Mycket låg risk | Låg och Mellanrisk | Hög risk |
Bakning och försäljning av mat och kaffebröd, servering av kaffe, saft och läsk | Beredning och försäljning av smörgåsar eller våfflor med sylt och grädde | Grillning och försäljning av råa hamburgare |
Högst 20 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälle | Högst 10 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälle | Högst 5 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälle |
Även fast den här typen av livsmedelsverksamhet inte behöver registreras hos Miljö- och byggavdelningen, är du fortfarande skyldig att vara väl insatt i vad det innebär att hantera livsmedel. Det är också viktigt att du följer de lagar och regler som finns rörande livsmedelssäkerhet i förordning (EG) nr 178/2002.
Kontakta gärna Miljö- och byggavdelningen om du är osäker på om du omfattas av kraven på registrering eller inte!