Adresser och namnsättning

Adresskylt

Många av oss använder adresser dagligen, både i sitt arbete och i sin vardag. Adresser är viktiga för många samhällsfunktioner, såsom att vi ska kunna få post liskom kunna få hjälp vid utryckningsfordon. För att detta ska fungera ska alla byggnader med bostad ha en unik adress kopplat till byggnadens läge.

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du flyttar. Vill du läsa mer om adresser och namnsättning kan du göra det här 

Flyttanmälan

Vid flytt från en bostad till en annan ska du göra en flyttanmälan. Detta kan du göra kostnadsfritt genom Skatteverket via deras webbplats. Vill du ha din eftersändning av post kan du vända dig till Adressändrings hemsida.

Flyttanmälan är viktigt för att du ska få din post till rätt adress. Adressändringen är också viktigt då du blir folkbokförd till den nya adressen vilket har betydelse för vart du ska betala din skatt, rätt till bidrag och vart du ska rösta. Även planeringen av bostäder, skolor, vård och omsorg bygger på vart befolkningen är folkbokförd.

ANMÄLA FLYTT SOM STUDENT

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Om du däremot flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det viss säga där du sover flest nätter.

För att underlätta för dig som student har Skatteverket gjort en egen sida på sin webbplats där du kan anmäla din flytt som student.