Adresser och namnsättning

Adresskylt

Många av oss använder adresser dagligen, både i vårt arbete och i vår vardag. Adresser är viktiga för många samhällsfunktioner, till exempel för att vi ska få post till rätt ställe och för att utryckningsfordon ska navigera rätt. För att detta ska fungera ska alla byggnader med bostad ha en unik adress kopplat till byggnadens läge.

Vill du läsa mer om adresser och namnsättning kan du göra det här.

FLYTTANMÄLAN

Vid flytt från en bostad till en annan ska du göra en flyttanmälan. Detta kan du göra kostnadsfritt genom Skatteverket via deras webbplats. Vill du ha din eftersändning av post kan du vända dig till Adressändrings hemsida.

Flyttanmälan är viktigt för att du ska få din post till rätt adress. Adressändringen är också viktig för att du ska bli folkbokförd på den nya adressen- vilket har betydelse för var du ska betala din skatt, för att du ska ha rätt till bidrag och för var du ska rösta. Även planeringen av bostäder, skolor, vård och omsorg bygger på var befolkningen är folkbokförd.

ANMÄLA FLYTT SOM STUDENT

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Om du däremot flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det viss säga där du sover flest nätter.

För att underlätta för dig som student har Skatteverket gjort en egen sida på sin webbplats där du kananmäla din flytt som student.

VARFÖR HITTAR INTE BUDBILEN HEM TILL MIG?

Kommunen ansvarar för att ajourhålla alla adresser i Lantmäteriets register. Privata aktörer som taxi, budfirmor med flera väljer oftast kostnadsfria navigationslösningar som till exempel GoogleMaps, Hitta och Eniro. Varifrån och när dessa system hämtar sina uppgifter är utanför kommunens kontroll och ansvar.

Du kan göra felanmälningar gällande vägbeskrivningar direkt till företagen som tillverkar det aktuella navigationssystemet, här finns mer information: Fel i GPS och vägbeskrivningar.

Du kan söka efter din adress i kommunens kartportal, i sökrutan. Får du träff där så ligger felet någon annanstans, då är adressen registrerad av kommunen.