Birgitta Eklund från Skillingmark, med sina lammfärsbullar i het tomatsås utsågs till vinnare och Birgitta vinner en utestekpanna.
Jyruns motivering lyder: ”En rätt som passar in i dagens miljötänkande. Lammfärbullarna var milda och goda samt riktigt smälte i munnen, såsen var smakrik och kan kryddas efter behag. En rätt som är god och enkel men på ett festligt sätt.”
Tvåan och trean, Vivianne Handfast och Inger Sjöblom vinner var sitt presentkort på Thon Hotel. Grattis!
De fem finalrätterna var:
1. Lammfärsbullar i het tomatsås Birgitta Eklund Skillingmark
2. Köttfärs- och filégryta Vivianne Handfast Charlottenberg
3. Ost- och broccolifylld köttfärslimpa Inger Sjöblom Flogned
4. Monica´s höstfärslåda Monica Aarholdt Åmotfors
5. Älgfärsbiffar med thailändsk sting Maria Nilsson Koppom
Lammfärsbullar i het tomatsås
500 g lammfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1/2 citron saft och rivet skal
2 msk dijonsenap
2 ägg
1 riven vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Blanda samman allt och låt stå under tiden som tomatsåsen görs:
1/2 gul finhackad lök
2 rivna vitlökar
1 färsk chilifrukt
1/2 dl vit balsamvinäger
4 dl passerade tomater
2 msk olivolja
1 tärning kalvbuljong
Fräs löken i lite av oljan så den blir blank blanda ner övriga ingredienser och koka på låg värme ca 10 minuter Rulla lammfärsen till små bollar och stek i resten av olivoljan. Lägg ner bollarna i såsen och vänd om så de täcks av sås. Smaka av med ev mer salt och peppar. Servera med valfri pasta