Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 
 

Telia satsar på fiber till villaägarna i EdaSkriv ut

 
Fiberkabel

Telia öppen fiber fotograf: Jalle Torbjörnsson

Telia fortsätter satsningen på framtidens infrastruktur i Eda kommun. Drygt 1400 villaägare i Eda får nu möjlighet att ansluta villan till fiberbaserat bredband.


Det är en viktig del i kommunens ambition att nå regeringens bredbandsmål. Innan årsslutet räknar Eda kommun med att kunna erbjuda 70 procent av alla hushåll och företag tillgång till höghastighetsbredband.


Kampanjen som startar nu berör villahushåll i tätorterna Charlottenberg, Koppom samt Åmotfors och ger hushållen möjlighet att ansluta villan till snabbt bredband med hastigheter på upp till 1000 Mbit/s. Det är ett öppet nät som innebär att varje kund kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden för bredband, digital-tv och bredbandstelefoni. Utbyggnaden påbörjas nu i vår och beräknas vara klar senast 30 juni 2017.


– Fiberutbyggnaden har väldigt stor betydelse för Eda kommun som kan fortsätta utvecklas, och för invånarna och företagarna som får nya kommunikationsmöjligheter och tillgång till framtidens digitala tjänster. Men även våra sommargäster vill ha fiber. Alla är beroende av snabb kommunikation idag, säger Jan Hellström, bredbandssamordnare för Eda kommun.


Eda kommun samverkar med Telia kring fiberutbyggnaden till hushåll och företag. Utbyggnaden baseras på efterfrågan. Samarbetet är långsiktigt och gäller både tätorter och landsbygd, vilket innebär att även fiberföreningar har möjlighet att ansluta sig.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Skanova när det gäller utbyggnaden av stamnätet, vilket förenklar för fiberföreningarna på landsbygden att komma vidare i sin resa mot fiber, säger Jan Hellström.


Eda kommun har samma målsättning som regeringen fastslagit för hela landet - att 90 % ska ha tillgång till höghastighetsbredband år 2020. Idag har 20 % av invånarna i Eda tillgång till snabbt bredband.

– Vi är inne i ett mycket expansivt utbyggnadsläge när det gäller stamnätet i kommunen och om inget oförutsett inträffar så kommer vi att färdigställa det under året. Ett flertal fiberföreningar kommer också att starta sitt grävarbete under våren så målsättningen är att vi ska nå upp till 70 % innan årsslutet, säger Jan Hellström.


Telia satsar totalt nio miljarder kronor på utbyggnaden av fiberbredband i Sverige mellan 2015 och 2018. Villafibersatsningen i Eda är en del av detta.

– Det är roligt att få vara med på Edas resa mot bredbandsmålet. Det finns ett starkt lokalt intresse här och det är viktigt när vi satsar. Nu tar vi nästa steg med att skapa förutsättningar för att så många som möjligt i Eda får tillgång till den nya tekniken med alla dess möjligheter, säger Linda Hernström, ansvarig för Telias fiberaffär.


Tillbaka