Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Gällande rengöring av im och ventilationskanaler Skriv ut

 
ventil

Enligt uppgift ringer ett företag just nu runt till villaägare i Eda för att sälja rengöring av im- och ventilationskanaler.


Som fastighetsägare är du fri att köpa de tjänster du vill, men från räddningstjänsten vill man tydliggöra att det inte föreligger något lagkrav att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder.

 

Rengöring av imkanaler i bostäder är inget lagstadgat krav. Det är upp till fastighetsägaren att besluta om och när rengöring ska göras.  


Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler i villor och lägenheter är däremot ett krav enligt lagen om skydd mot olyckor. Sådan får endast genomföras av företag som arbetar på uppdrag av kommunen.


I Räddningstjänsten Eda finns ett företag som arbetar på kommunens uppdrag. Detta företag aviserar aldrig per telefon utan endast via brev.

 

Sotning och brandskyddskontroll inom Eda kommun utförs av SOTAB Ab.

 

Detta företag kan också utföra rengöring av im- och ventilationskanaler.

 

Regelbunden rengöring av imkanaler kan vara bra och kan minska risken för brandspridning till imkanal, vid brand på spis. En stor del av rengöringen kan man utföra själv enligt instruktionerna för den egna anläggningen.

 
Sidansvarig: Marcus Brolin

Mina favoriter
Spara sidan som favorit