Solrosenbladet

December 2019

Nu har december kommit med snö och kyla, så länge det varar. Det åks pulka och madrass på kullen i full fart. I går hände det något spännande på Solrosen. Nissen flyttade in i personalrummet. Han hade skrivit ett långt brev där han berättade att han kommer att bo på Solrosen fram till jul. Det märkte vi redan på tisdag morgon när vi skulle äta frukost. Helt plötsligt var mjölken BLÅ. Vi misstänker starkt att det är nissen som har varit framme och gjort bus med oss. Vi får se vad som händer framöver... 

Kul att så många kunde komma på föräldramötet. För er som inte hade möjlighet kommer här en liten sammanfattning av det som sas: 

Mötet inleddes av vår förskolechef Kristina Löv. Hon informerade om: 

-Alla som arbetar på förskolan har anmälningsplikt om vi känner oro om ett barn.

-När barnen blir sjuka använder vi 1177 Vårdguiden som riktmärke för när barnen bör vara hemma. Där finns ett avsnitt som heter “Att vårda tillfälligt sjuka barn hemma” som riktar sig till er föräldrar. 

-Nu i december kan det beslutas om ev förtätningar på förskolorna from januari. En förtätning på Solrosen skulle betyda ett barn till på varje avdelning. 

-Eda Kommuns förskolor kommer troligen till våren att ha en digital plattform som heter Tieto Education. Där kommer man att kunna lägga in barnen schema, sjukanmäla osv. 

Sedan hade Christina Söderberg (föräldraskapsstödjare i Eda, jobbar på familjecentralen i Charlottenberg) och Jenny Nilsson (från Friskvården) en föreläsning om Rörelseförståelse - bra för barn och vuxna. Den handlade om att finna rörelseglädje tillsammans med barnen i vardagen. Det har visat sig i forskning att rörelseförståelse hänger ihop med läs och skrivförståelsen. Berättade även om hur vi stöttar våra barn i aktiviteter och vad pulshöjande aktiviteter gör med vår hjärna. Tyvärr visar statistiken att Eda Kommun ligger högt i undersökningar om barnfetma osv. Avslutade med frågan: Gör vi saker tillsammans? 

Christina berättade även om Föräldraguiden Eda: Ibland kan du som förälder behöva någon att prata och bolla dina tankar med, någon som lyssnar och kan ge lite stöd, inspiration och peppning.... Föräldraguiden erbjuder rådgivning till föräldrar med barn 0-18 år. Säkrast att nå Christina är efter klockan 14.00 måndag-torsdag på nr: 073-0539759. Läs ytterligare information från familjecentralen i broschyrerna som hänger på våra ytterdörrar. 

Vi avslutade med att vi berättade lite om vad vi jobbar med här på Solrosen:

Årets Verksamhetsplan: I år kommer vi att ha extra fokus på dokumentation. Dels att vi tar tillvara barnens tankar och åsikter i dokumentationen och att de används i planering och dels att vårdnadshavare får kunskap om utbildningen genom vår dokumentation.

From 1 januari är Barnkonventionen lag här i Sverige. Vi kommer att jobba med den under året och prata om barns rättigheter.

Berättade även om vår Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Detta är något vi jobbar med varje dag.

Nästa planeringsdag är 10 januari!