Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Mat för hälsan, miljön och samvetet Skriv ut

 
mat

Maten utgör en stor del av vårt liv och spelar oftast en viktig roll i olika sociala sammanhang. Maten påverkar även hur vi mår och felaktig kost är idag ett stort folkhälsoproblem både i Sverige och i resten av världen. Råd kring god kosthållning och bra mat finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.  


En sak som man som konsument bör tänka på, är att  den mat vi väljer att köpa påverkar miljön i olika hög grad. Det finns stora skillnader i hur olika sorters mat framställs och produceras. Genom att göra ett aktivt val i matbutiken kan man därför välja man vilken typ av produktion man vill stödja. För att minska miljöpåverkan kan man bl.a. handla matvaror efter odlingssäsong, äta mer vegetariskt och köpa mer ekologiska varor. Ett annat sätt att minska miljöpåverkan är att försöka reducera matsvinnet i det egna hemmet. I genomsnitt kastar varje svensk ca 10% av sin mat. 

De val man gör som konsument kan också ha en etisk betydelse. Genom att köpa rättvisemärkta varor är man med och bidrar till att människor i u-länder får bättre arbetsförhållanden, samt att barnarbete förhindras.


Miljösektionens arbete

Som konsument måste man kunna lita på att maten man köper är säker. Det innebär bl.a. att de livsmedel som finns på marknaden inte ska göra konsumenter sjuka, samt att konsumenter ska kunna förlita sig på att märkning och presentation är korrekt. I Eda kommun är det miljösektionens som ansvarar för livsmedelskontrollen i butiker, restauranger, caféer, förskolor och vårdinrättningar med flera, för att kontrollera att verksamheterna lever upp till kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontrollen omfattar bland annat inspektioner där livsmedelshantering, personlig hygien, lokaler och utrustning m.m. ses över. 


Miljösektionen arbetar även med att utreda eventuella matförgiftningar. 
Sidansvarig: Maja Halling
Mer information

Maria Björling

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

tfn 0571-281 87

maria.bjorling@eda.se

 

Sofia Skönnbrink

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

tfn 0571-281 83

sofia.skonnbrink@eda.se


Mina favoriter
Spara sidan som favorit