Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Legionella Skriv ut

 

Legionellabakterier förekommer naturligt i sjöar och vattendrag. De kan komma in i vattensystem och växa till i ljummet vatten.


Vatten som innehåller höga halter av legionella och som inandas t.ex. i duschen kan orsaka en form av lunginflammation, "legionärssjuka". Sjukdomen kan vara farlig främst för äldre eller andra med nedsatt motståndskraft.


De flesta av oss får nog ganska ofta i sig legionellabakterier utan att bli sjuka. Cirka 50 - 80 fall rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands. Legionellabakterien kan även orsaka en influensaliknande sjukdom, "Pontiacfeber", som normalt går över av sig själv.

 

Legionella växer till som mest vid temperaturer mellan 20 - 45°C. Stillastående vatten och långa ledningar ger bakterierna tillräckligt med tid för att de ska hinna växa till. 

Legionella återfinns därför sällan i kallvatten och mindre vattensystem. Risken är betydligt större i fastigheter som sjukhus, hotell och stora förvaltnings-byggnader.


Legionellabakterier kan växa till i fontäner, kyltorn, brandsprinklersystem, avstängda handdukstorkar och ventilationssystem. Stillastående halvvarmt vatten bör alltså undvikas. Vissa gummi- och PVC-material i packningar och duschar främjar också tillväxten.


För att förhindra att legionellabakterier växer till i vattenledningarna måste varmvattnet mer än +50 °C grader vid tappstället och mer än +60 °C i varmvattenberedaren eller ackumulatorn.

Dessutom bör ledningssystemen vara konstruerade så att stillastående vatten undviks och bakterietillväxt försvåras.
Sidansvarig: Marcus Brolin