Första spadtaget för restaurering av Fredsmonumentet

Kamilla Thue och Johanna Söderberg murar stenar framför Fredsmonumentet

Fredagen den 7 maj togs det första spadtaget för restaureringen av Fredsmonumentet. Denna historiska händelse är både efterlängtad och nödvändig. Vi är så glada att det äntligen blev av. Som en del av projektets mål har vi sagt att vi ska producera ett antal filmer för kommunikation av Interreg-projektet. Denna film är en del av detta.

Ordförande Johanna Söderberg i Eda och ordförande i Eidskog kommune Kamilla Thue fick den stora äran att ta det första spadtaget med murbruk och spade. De höll också var sitt tal och intervjuade sedan entreprenören Trond Jörgen Arnesen, Anleggsgartner Arnesen AS som fått uppdraget att restaurera monumentet.

I filmen får vi information om Interregprojektet samt en historisk berättelse om Fredsmonumentet. Vi får höra hur elever på Spångbergsgymnasiet i Filipstad och Skarnes videregående skole har varit delaktiga i projektet. Filmen är producerad av Erik Marthinsen, Skyline Studio och bygger på programpunkter under ceremonin för det första spadtaget i Morokulien den 7 maj.

Nedan kan du se filmen som visar hela programmet. Det finns också en kortare version som enbart rör spadtagetceremonin i Morokulien.

2021-05-14