Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Matförgiftning Skriv ut

 

Minimera riskerna för matförgiftning


Överallt omkring oss finns mögelsvampar, bakterier och virus. Även livsmedel innehåller sådana mikroorganismer. En del mikroorganismer är nyttiga för livsmedlen, några försämrar kvaliteten och så finns det de som bara finns där. Ytterligare en kategori mikroorganismer som är desto otrevligare, kan göra oss sjuka då vi äter.


Därför gäller det att se till att sådana mikroorganismer inte kommer i kontakt med livsmedel och inte får chansen att växa i antal ifall de redan skulle finnas där. God hygien och rätt hantering är viktigt för att minska risken så att maten inte blir hälsofarlig.


Till exempel ska man tänka på att:

  • tvätta händerna när man ska hantera mat och mellan olika moment,
  • hålla de temperaturer som står på livsmedlens förpackning,
  • se till att hålla extra rent på ytor där maten hanteras och i kylskåpet,
  • inte laga mat när du är sjuk (särskilt när du har diarré),
  • hetta upp maten ordentligt när du lagar den och när du värmer färdig mat,
  • inte låta maten stå framme i rumstemperatur,
  • låta nedkylning av varm mat gå så fort som möjligt (även om du kokat en gryta så kan det finnas bakterier kvar som börjar trivas igen när temperaturen sjunker lite),
  • hålla lite extra koll under rötmånaden (infaller i juli-augusti).
  • Världshälsoorganisationen (WHO) har arbetat fram en bra broschyr om hur man ska tänka när det gäller livsmedelssäkerhet: "Fem nycklar till säkrare mat". Denna broschyr finns på många språk. Se länk till höger.
  • Fler råd och information om säker livsmedelshantering hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.


Om du drabbas av matförgiftning

Om du misstänker att du eller någon i din familj har drabbats av matförgiftning är det viktigt att du hör av dig till oss på miljösektionen så snart som möjligt. Detta för att vi ska kunna ha en chans att spåra källan och förhindra att fler blir matförgiftade.





Sidansvarig: Maja Halling
Mer information

Maria Björling

Livsmedelinspektör

tfn 0571-281 87

maria.bjorling@eda.se

 

Sofia Andersson

Livsmedels- och hälsoskyddsinspektör

tfn 0571-281 83

sofia.andersson@eda.se


Mina favoriter
Spara sidan som favorit