Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Avgifter för livsmedelkontroll Skriv ut

 

Det är lagstadgat att alla livsmedelsföretag ska kontrolleras och att detta ska finanseras av avgifter. Nedan finns lite information om hur avgifter tas ut. Eda kommuns taxa för offentlig livsmedelskontroll finns under rubriken Taxor och mer information kring avgifter hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.


Registreringsavgift

När du regsitrerar din verksamhet tas en registreringsavgift ut motsvarande en timme.

 

Årlig avgift

Alla livsmedelsverksamheter ska betala en årlig avgift baserad på den kontrolltid som verksamheten behöver. Beslut om årlig avgift tas vanligen i samband med registering av en verksamhet och är riskbaserad. Den årliga agiften tas ut från och med samma år som anläggningen registreras till och med samma kalenderår som verksamheten upphör. 

 

Du kan själv påverka din avgift!

Efter det första året som registrerad så tillämpas en erfarenhetsmodul som innebär att man själv kan påverka sin avgift. Om man har tydliga och ändamålsenliga rutiner och inte får några avvikelser vid kontrollbesök flyttas man upp en erfarenhetsklass och får en lägre årsavgift. Har man däremot otillräckliga rutiner och brister i sin hantering så kan man justeras nedåt i erfarenhetsklass och få en högre årsavgift.

 

Avgift för extra offentlig kontroll

De planerade kontrollbesöken ingår i den årliga avgiften. Om det visar sig finnas brister som kräver uppföljning eller om det vid befogade klagomål behövs extra kontroller tas avgift ut för extra offentlig kontroll.
Sidansvarig: Maja Halling
Mer information

Maria Björling

Livsmedelsinspektör

tfn: 0571-281 87

maria.bjorling@eda.se

 

Sofia Andersson

Livsmedels- och hälsoskyddsinspektör

tfn: 0571-281 83

sofia.andersson@eda.se

Relaterade sidor

Mina favoriter
Spara sidan som favorit