Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 
 

Lansering av nytt kompletterande system för VMASkriv ut

 
Banner vma

Idag, den 1 september 2014, lanseras det nya kompletterande systemet för Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. Det nya systemet innebär att allmänheten numera också kan varnas via talmeddelande till fast telefon vid ett VMA.


- Vi fick det statliga uppdraget i februari 2013, att komplettera nuvarande varningssystem och utöka det med en mer modern teknik. Sedan dess har vi arbetat intensivt på att bygga upp ett system där vi kan nå så många som möjligt vid ett VMA, säger Johan Hedensiö, VD, SOS Alarm.


Det nya systemet kompletterar de traditionella kanalerna för VMA, d.v.s. radio, tv och utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Det nya kompletterande systemet innefattar idag befolkningsvarning via ett talmeddelande till fast telefoni och kommer i ett senare skede även innefatta varning via SMS.


-Vi hoppas att kunna lansera varning via SMS så snart som möjligt. Senast under sommarens brand i Västmanland testade vi SMS-tjänsten på 74 hushåll som påverkades av vattenbombningarna. Vi har även gjort flertalet tester under året, säger Karin Andersson, tf. tjänsteägare för krisberedskap, SOS Alarm och projektledare för framtagandet av det nya systemet.


VMA via SMS

För att kunna lansera delen som innefattar varning via SMS krävs en ändring i lagen om elektronisk kommunikation. SOS Alarm lämnade under hösten 2013 in en ansökan om lagändring för att kunna positionera mobiltelefoner vid ett VMA.


Denna lagändring har ännu inte gått igenom. Under hösten/ vintern 2014 kommer dock varning via SMS till adressregistrerade mobiltelefoner som inte kräver positionering att lanseras.

Tillbaka