Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider
mån-fre 8.00-16.00

 

 

 

Information om algblomning Skriv ut

 


Nu när det är höga temperaturer i så väl luft som vatten ökar också risken för algblomning. Algblomning i vatten uppstår vid höga temperaturer och förekomst av mycket näringsämnen i vattnet. Vissa arter av dessa kan bilda ämnen som är giftiga både för människor och djur.

Vid blåst och god vattenomsättning kan algerna försvinna på en dag.

Det är därför viktigt att själv vara uppmärksam och inte bada när det finns mycket alger i vattnet, eftersom mängden kan växla med väder och vind på platsen.


Råd vid algförekomst i badvatten:

Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet visar tydliga tecken på riklig algförekomst. Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Vattnet kan bli grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt och det kan röra sig om allt från grumligt vatten till tjocka massor av alger på ytan. Vanligen koncentreras de vid stränder och vikar. Algerna kan bilda toxiner, ämnen som är giftiga för både människor och djur. Giftalgerna uppträder nyckfullt och kan finnas kvar i vattnet i en månad likväl som de snabbt kan försvinna vid blåsig väderlek. Eftersom det inte med blotta ögat går att avgöra om en alg­blomning är giftig bör du för säkerhets skull undvika kontakt med blomningar och alltid räkna med att de är giftiga.


Det kan gå att bada i vatten med algblomning. För en vuxen person är det knappast någon omedelbar fara, men det föreligger alltid risk för att drabbas av hudirritationer eller andra problem såsom ont i öron, hals och huvudvärk.

Bada med förstånd och duscha gärna efter badet. Glöm inte barnen och husdjuren!


Allt som är grumligt i vatten är inte algblomning, vattnet färgas och grumlas även av andra orsaker, till exempel av pollen, uppgrumlat bottensediment och losslitna större alger.Var försiktig!

Det är säkrast att undvika vatten med blommande alger. Småbarn och djur ska vara extra försiktiga och bör hållas borta från vattnet och strandkanten, där det blommar. Små barn kan genom kallsupar lätt få i sig stora mängder vatten. Kliande hudutslag kan även uppkomma om du sitter på en strand där alger spolats upp på land.

Husdjur kan inte känna om vattnet är giftigt. De kan därför få i sig dödliga doser av alggifter om de dricker vatten med alger eller då de slickar av pälsen efter ett bad i algblommande vatten.

Tänk på att gift kan finnas kvar en period efter att algerna inte längre syns.Vanliga symptom

Några symptom på förgiftning är illamående, hudirritationer och ögonbesvär, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Kontakta läkare om du fått sådana symptom.

De första symptomen hos djur som fått i sig giftigt vatten är kräkningar och diarré. Ett husdjur som uppvisar symptom måste snabbt komma under behandling hos en veterinär.
Sidansvarig: Anne Fager-Lind

Mina favoriter
Spara sidan som favorit