Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Skadedjur och ohyra Skriv ut

 
Fluga

Skadedjur och ohyra

Skadedjur och ohyra kan göra stor skada i ditt hem genom att angripa livsmedel, textilier och träslag. Möss, råttor, mjölbaggar och silverfiskar är exempel på skadedjur och ohyra som förstör i hemmet.  Enligt miljöbalken ska bostäder och andra lokaler för allmänna ändamål hållas fria från ohyra och andra skadedjur. Syftet är att förhindra olägenhet för människors hälsa.

 

Skadedjur

Med Skadedjur avses djur som orsakar problem för människor på något sätt. Det kan t.ex. vara råttor och vissa fåglar.

 

Ohyra

Insekter klassas som ohyra när de finns på olämplig plats i olämpligt stort antal. Mjölbaggar, silverfiskar, ängrar, myror, flugor och vägglöss är exempel på insekter som vi brukar kalla ohyra.

 

Om du får problem

Bor du i lägenhet och upptäcker ohyra inomhus eller anser att det finns djur kring din bostad som orsakar olägenhet ska du i första hand kontakta din fastighetsägare. Det är fastighetsägaren som har ansvaret för att göra något åt problemen. Om problemen ändå kvarstår kan du vända dig till Eda kommuns miljösektion.

 

Äger du din bostad ansvarar du själv för att hålla ohyra och skadedjur borta. Ofta är en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- och hemförsäkring. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag innan du beställer sanering.

 

För bekämpning av skadedjur, se Skadedjurssanering i Gula sidorna. För mer information om skadedjur utomhus se rubrik "Skadedjur utomhus". 
Sidansvarig: System

Mina favoriter
Spara sidan som favorit