Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 
 

Grilla säkert i sommarSkriv ut

 
grill

Grillning hör sommaren till och visst ser vi väl alla fram emot mysiga grillkvällar? Men det gäller att vara försiktig. Grillning orsakar varje år många olyckor och bränder. 


Här delar Brandskyddsföreningen Värmland med sig av tips på vad du ska tänka på för att grilla säkert i sommar som tar tre minuter att läsa.


Grilla med kol och briketter

Var utomhus på en säker plats. Ta för vana att ha en trädgårdsslang eller en hink vatten i närheten för att kunna släcka om något antänds utanför grillen. Eltändare är ett säkert och miljövänligt sätt att tända grillkol eller briketter. Det fins även andra alternativ som tändpapper, tändgelé, tändblock och liknande. Om du använder tändvätska, välj en miljövänlig produkt.


När grillningen är avslutad, släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats. Töm aldrig osläckt aska eller glödrester i soporna eller i trädgården och tänk på att inte ställa en varm grill i garaget eller intill ytterväggar.


Grilla med gasol

När du köper en gasolgrill är det viktigt att du kollar att den är CE-märkt. CE-märket är tillverkarens garanti för att EU:s säkerhetskrav för produkten är uppfyllda. När du monterar en gasolgrill, se till att kopplingar är täta. En sådan kontroll bör göras varje gång man byter flaska. Trycket i en gasolflaska är större än vad grillarna klarar av att hantera. Därför måste du skaffa en reducerventil som anpassar trycket till grillen. Ofta ingår dessa, men inte alltid.


Gasen är inte giftig men när den blandas med luft blir blandningen brännbar och kan brinna explosionsartat. Gasol är inte självantändande men det kan räcka med en liten gnista för att starta en eld. Se till att grillen står på behörigt avstånd från brännbart material, exempelvis parasoll, vedhög eller intilliggande byggnader.

Till skillnad från att grilla med kol och briketter så ska du aldrig försöka släcka en eld i en gasolgrill med vatten. Ha alltid en handske till hands så du kan komma åt ventilen för att stänga av gastillförseln och använd en brandsläckare.


Grilla på balkongen

Det fins inget i lagen som förbjuder grillning på balkongen, men många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har särskilda ordningsregler för detta. Hör med din fastighetsförvaltare vilka regler som gäller för dig. Använd en elgrill eller en gasolgrill om du vill grilla på balkongen.


Engångsgrillar

Engångsgrillar blir mycket varma och kan orsaka bränder om den står på underlag som gräs eller bänkar och bord av trä. Se till att den står stadigt på ett icke brännbart underlag som betong, asfalt, sten, sand eller liknande. Engångsgrillar är även olämpliga att använda om det blåser mycket. När du grillat färdigt, släck grillen helt med vatten och vänta med att slänga grillen i soporna tills du är säker på att den inte längre är varm. Ha också alltid vatten i närheten ifall olyckan skulle vara framme och elden skulle börja sprida sig.


Elda i naturen

Under sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen på grund av att det råder stor brandrisk. Vid eldningsförbud är normalt all öppen eld förbjuden. Gratisappen ”BRANDRISK Ute” hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark på den plats du befinner dig.


Först och främst är det viktigt att hitta en bra plats att elda på. Ofta fins färdiga eldstäder att använda. Om det inte fins ska du välja en lugn och skyddad plats så nära vattnet som möjligt. Gräv eller lägg stenar runt härden och håll elden liten. Det är förbjudet att elda direkt på bergshällen. Släck alltid ordentligt med vatten innan du lämnar platsen.

Om elden råkar sprida sig, larma 112 och försök hejda elden i vindriktningen.

”Att grilla är ju en av höjdpunkterna under sommaren och följer man de försiktighetsåtgärder som fins med på Brandskyddsföreningens hemsida så kommer sommarens grillstunder säkert bli både trevliga, mättande och man undviker olyckor”, säger Jonas Ericson, stf räddningschef på Räddningstjänsten i Årjäng.

Grilla säkert och ta hand om varandra i sommar!

Tillbaka