Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Legionella Skriv ut

 

Legionellabakterier förekommer naturligt i sjöar och vattendrag. De kan komma in i vattensystem och växa till i ljummet vatten. Vatten som innehåller höga halter av legionella och som inandas, till exempel vid duschning, kan orsaka en form av lunginflammation så kallad "legionärssjuka".


Sjukdomen kan vara farlig främst för äldre eller andra med nedsatt motståndskraft. De flesta av oss får nog ganska ofta i sig legionellabakterier utan att bli sjuka. Cirka 50 - 80 fall rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands. Legionellabakterien kan även orsaka en influensaliknande sjukdom, "Pontiacfeber", som normalt går över av sig själv.

 

Legionella växer till mest vid temperaturer mellan 20 - 45°C. Stillastående vatten och långa ledningar ger tillräcklig uppehållstid för bakterierna att växa till. Legionella hittas därför sällan i kallvatten och mindre vattensystem. Risken är betydligt större i fastigheter som sjukhus, hotell och stora förvaltnings-byggnader. Legionellabakterier kan växa till i fontäner, kyltorn, brandsprinklersystem, avstängda handdukstorkar och ventilationssystem. Stillastående halvvarmt vatten bör alltså undvikas. Vissa gummi- och PVC-material i packningar och duschar främjar också tillväxten.

 

Fastighetsägarens ansvar

Det är i första hand fastighetsägaren som ansvarar för att vattensystemen är säkra. För att förhindra att legionellabakterier växer till i vattenledningarna måste varmvattnet vara mer än +50 °C grader vid tappstället och mer än +60 °C i varmvattenberedaren eller ackumulatorn. Dessutom bör ledningssystemen vara konstruerade så att stillastående vatten undviks och bakterietillväxt försvåras.
Sidansvarig: Helena Magnusson
Relaterade sidor

Mina favoriter
Spara sidan som favorit