Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider

mån-tor 8.00-16.00

fre 8.00-15.00


 

 

 

Folköl Skriv ut

 

Folköl (öl klass II) är en maltdryck som har en alkoholhalt på mellan 2,25 och 3,5 volymprocent. För att få sälja folköl i butik ska du anmäla detta till kommunen. Dessutom måste din verksamhet uppfylla vissa villkor.

 

Anmälningsplikt

Du som bedriver detaljhandel med folköl är skyldig att anmäla detta till kommunen. Anmälan ska göras senast när verksamheten påbörjas. (Blankett länk eller hänvisning) Anmälningsplikten gäller inte i de fall där serveringstillstånd finns.


Vid ägarbyte av butiken ska detta anmälas till miljösektionen eftersom rätten att sälja folköl och/eller tobak inte automatiskt följer med till den nya ägaren. Det är också viktigt att anmäla ägarbytet så att den nya ägaren faktureras för tillsynsavgiften.


Eda kommun använder sig av tillsynen.se, där du kan anmäla försäljning av folköl. Förutom anmälan kan du registrera ditt försäljningsställe och fylla i egenkontrollprogram efter en färdig mall. Du kan även ta del av tillsynsprotokollen  och får ett mejl då det finns ett nytt protokoll eller meddelande från tillsynsmyndigheten. 

 

Villkor för detaljhandel med folköl

För att få sälja folköl krävs att din butik är registrerad som livsmedelsanläggning av kommunens miljösektion. Du ska stadigvarande erbjuda ett brett sortiment av matvaror i butiken. Kunden ska kunna (komponera frukost, lunch och middag) köpa en komplett måltid med mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt samt frysta eller konserverade produkter. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Endast vanligt kiosksortiment, som glass, godis, chips, kaffe, te och kakor, är inte tillräckligt.

 

Fler bestämmelser för detaljhandel av folköl:

  • 18-årsgräns: Den som säljer folköl ansvarar för att den som köper ölen har fyllt 18 år.
  • Berusade personer: Folköl får inte säljas till någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
  • Langning: Folköl får inte lämnas ut om det finns särskild anledning att tro att varan kommer att ges till någon under 18 år.
  • Egentillsyn: Du som bedriver detaljhandel med folköl ska utöva egen tillsyn över försäljningen. 

Egentillsyn för försäljning av folköl

Du som säljer folköl i butik ska kontrollera att försäljningen följer alkohollagen. För denna tillsyn ska du ha arbetat fram ett skriftligt program. Kommun och polis har rätt att kontrollera programmet vid tillsyn.

 

Ett program för egentillsyn bör bland annat innehålla följande:

  • Kunskap/utbildning: hur personalen informeras om reglerna för försäljning av folköl.
  • Försäljningsansvarig: vem är försäljningsansvarig och vilka instruktioner har denne för att sköta sin uppgift.
  • Information till kunderna: vilka skyltar finns för att informera om åldersgränser för folköl och hur placeras skyltarna i butiken.
  • Kassarutiner: vad personalen ska tänka på för att undvika försäljning till underåriga eller berusade personer och motverka langning. 

Sanktioner

Enligt alkohollagen ska den, som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer öl till den som inte fyllt 18 år eller till någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel, dömas för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse upp till sex månader. Kommunen kan förbjuda försäljning och servering av folköl eller ge en varning. Förbud kan ges för antingen sex eller tolv månader, beroende på hur allvarlig förseelsen är.

Den som innehar folköl i uppenbart syfte att olovligen sälja dem ska dömas för olovligt innehav av alkoholdrycker. Folköl som finns för försäljning i anläggning som inte uppfyller alkohollagens bestämmelser får beslagtas av polismyndigheten. Detsamma gäller om kommunen meddelat förbud att sälja folköl.
Sidansvarig: Maja Halling
Mer information

Maria Björling
Tobak, folköl, läkemedel och e-cigaretter.
tfn 0571-281 87 
maria.bjorling@eda.se


Sofia Skönnbrink

Tobak, folköl, läkemedel och e-cigaretter.

tfn. 0571-281 83

sofia.skonnbrink@eda.se


Mina favoriter
Spara sidan som favorit