Föräldraskap

Uppgiven pappa

Livet som förälder kan se ut på många olika sätt under perioder i uppväxten. Ibland kan man önska någon att bolla tankar med eller få råd och stöd ifrån.
Vi erbjuder tre olika program för dig som förälder där du kan få stöd och råd för att stärka dig och din roll som förälder. Samtliga program är kostnadsfria.

Föräldraguiden 

Behöver du som förälder dela vardagsproblem runt barnen med någon?
Rådgivning erbjuds till föräldrar med barn 0-18 år.

Ibland kan du behöva någon att prata och bolla dina tankar med, någon som lyssnar och kan ge dig stöd, inspiration och peppning. Inga frågor är för små eller för stora. Rådgivning kan ges per telefon eller vid bokade möten. Föräldraskapsrådgivaren finns på Famijecentralen mitt emot barnmorskemottagningen.

All kontakt och rådgivning är gratis och inga journaler förs. Du kan vara helt anonym i kontakten om du vill.

Ring eller smsa om du vill ha råd 073 05397 59 

Du kan även ringa vår kurator på Familjecentralen för stödsamtal 


Två händer som håller pusselbitar

Komet  (ny grupp  nov -21)

Eda kommun erbjuder också gruppträffar i "Föräldrakomet". Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till alla familjer i Eda kommun med barn i åldern 3-11 år.

Konflikter förekommer oftast i alla familjer, mellan barn och förälder och mellan syskon. Ibland kan det vara svårt att veta hur man som förälder ska hantera detta. Komet är en utbildning för dig som vill träna på att hantera konflikter med ditt barn mer framgångsrikt, och få en trevligare tillvaro tillsammans.

Utbildningen sker på Familjecentralen Charlottenberg, i grupp tillsammans med andra föräldrar och två gruppledare. Du som förälder får övningar som hemuppgifter mellan träffarna. Totalt träffas gruppen vid elva tillfällen. Vid varje träff får du som förälder lära dig en ny färdighet, som du sedan övar på tillsammans med ditt barn hemma. När gruppen sedan träffas igen delar vi erfarenheter och hjälps åt att lösa olika svårigheter. Varje tillfälle är 2,5 timme som inkluderar en fikapaus.


Komet logotype


Älskade Förbannade Tonåring

(ingen ny grupp planerad just nu men anmäl gärna intresse )

Kostnadsfria gruppträffar om föräldraskap för alla föräldrar till barn 12-17 år.

Älskade förbannade tonåring vänder sig till alla föräldrar med barn som snart kommer in i tonåren, eller som redan är i tonåren.
Många föräldrar känner sig vilsna under denna period och ofta tror man att då tonårstiden kommer har man gjort sitt - Men så är det verkligen inte.
Under tonårstiden är föräldrarna viktigare än någonsin. Tonårstiden är en period då man kan fördjupa och stärka relationen med sitt barn.
Föräldraträffarna utgår från boken med samma namn och syftar till att strärka relationen mellan tonåring och förälder. Innehållet utgår från forskning om tonåringens utveckling, samt FN:s barnkonvention.

Man träffas fyra gånger. Diskuterar i grupp och tillsammans med utbildade kursledare. Träffarna är 2,5 timme som inkluderar en fikapaus.

Omslag, bok Älskade förbannade tonåring