ICE - In case of emergency

Tanken är enkel. Genom att lägga in förkortningen ICE, In Case of Emergency, i mobiltelefonens adressbok, följt av namn på och telefonnummer till en anhörig, kan räddningspersonalen enkelt få information om vem som ska kontaktas.

Idén kläcktes av Bob Brotchie vid East Anglian Ambulance Service. Brotchie har arbetat som ambulanssjukvårdare i drygt 15 år och har många gånger kämpat med att försöka få information om anhöriga från chockade eller skadade patienter, som inte är i stånd att kunna prata.

– Nästan alla människor har mobiltelefon nuförtiden och de flesta har den påslagen, påpekar han. Jag har många gånger fått bläddra i adressböcker för att försöka få tag i anhöriga. Det kan kännas oerhört stressigt. Ofta är det svårt att veta vilket av numren man ska ringa. Någon har kanske lagt in "mamma", men det betyder inte att personen vill att vi ska ringa henne i en akut situation. Med ICE vet vi vem vi ska kontakta.

Räddningspersonalen får snabbt tag i rätt person och har de tur kanske den personen har information som kan vara av stor vikt för sjukvårdarna i deras arbete, till exempel uppgifter om den skadades blodgrupp, eventuella allergier eller sjukdomar.

Så här lägger du in ICE:

  • Lägg till en ny kontakt i telefonboken
  • Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret utan den första nollan
  • Spara den nya kontakten
  • Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt "2" etc.
  • Tänk på att använda landsnummer +46 för svenska kontaktpersoner och engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands. Du bör självklart berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.