Vissa restriktioner lyfts

Fotbollsspelare sparkar på boll

Samhället öppnar nu upp lite försiktigt i olika steg. Från och med idag, den 1 juni, gäller till exempel nya gränser för maxantal publik vid olika typer av offentliga tillställningar och evenemang, restauranger får hålla öppet till 22.30 och barn och vuxna kan delta i tävlingar, matcher och liknande. Länsstyrelsen i Värmland upphäver samtidigt sitt förbud att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med anvisad sittplats för fler än 8 deltagare.

Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än åtta personer är fortfarande inte tillåtet. Folkhälsomyndigheten har skapat en tydlig tabellöversikt: Max antal deltagare i sammankomster och i olika lokaler

Även rekommendationerna vid inresa i Sverige anpassas från 1 juni. Här kan du läsa mer om det: Anpassning av rekommendationer vid inresa i Sverige

Mer information om de nya anpassningarna, både de som träder i kraft 1 juni och de som planeras lite senare i sommar hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats: Anpassning av smittskyddsåtgärder

Folkhälsomyndighetens råd är att fortsätta att hålla avstånd, arbeta hemifrån och stanna hemma om man är sjuk. Att tacka ja till vaccinering är också viktigt för att restriktionerna ska kunna lyftas undan för undan.

Anpassningar i Eda kommun

Kommunens fritids- och idrottsanläggningar

Under sommaren och tills vidare är Eda kommuns fritids- och idrottsanläggningar (inomhus) stängda för all verksamhet.

Eda Ridcenter

En kommunal fritids- och idrottsanläggning som är undantagen anpassningen är Eda Ridcenter, verksamheten som bedrivs av Eda Ryttarförening kommer hålla öppet.

Gymlokaler

I gymlokalerna dels vid Gränshallen i Charlottenberg och dels vid Patronen i Åmotfors gäller tills vidare maxantalet 8 personer och att omklädningslokalerna är stängda. Charlottenbergs Atletklubb och Åmotfors Atletklubb är ansvariga för respektive gymlokal och den verksamhet som där bedrivs.

Föreningar inom idrott, kultur och fritid

I nuläget har föreningar att ta hänsyn till framför allt två olika begränsningar med anledning av coronapandemin:

  • Pandemilagen
  • Folkhälsomyndigheten föreskrifter och allmänna råd

Exempel på anpassningar som genomförs den 1 juni:

  • Barn och vuxna kan delta i tävlingar, matcher, lägerverksamhet och cuper i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Vid arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.

Idrottstävlingar inomhus och utomhus följer bestämmelser för arrangemang, begränsningsförordningen och föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar.

I Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ligger ett stort ansvar på individen. Man bör som enskild bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Även Norge anpassar

Även Norge anpassar sina restriktioner i olika steg. Steg två (trinn två) gäller från 27 maj med förändringar bland annat för resor: Endringer i karantenehotellordningen og lettelser i innreiserestriksjonene. Norges plan för återgång finns på regeringens webbsida: Regjeringens plan for gradvis gjenåpning

2021-06-02