Kontakta oss

Besöksadress
Torget 1, 673 32 Charlottenberg

Postadress
Box 66, 673 22 Charlottenberg

Telefon Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 00

Fax Medborgarkontoret
+46 (0)571-281 03

Fax Vård och stöd
+46 (0)571-281 64

Medborgarkontoret öppettider
mån-fre 8.00-16.00

 

 

 

Energirådgivning Skriv ut

 
illustration hur värmen försvinner ur ett hus

Rådgivning och tips

Energi är en av vår tids nyckelfrågor och genom att införa energibesparande åtgärder besparas både miljö och pengar.


Har du frågor om energi - allt ifrån enkla spartips till information om energideklarationer - kan du vända dig till kommunens energi och klimatrådgivare.


Idag finns ett samarbete kring rådgivningen i Eda, Arvika, Säffle och Årjängs kommuner som har en kontaktperson tillsammans.


Rådgivningen vänder sig till privatpersoner, föreningar och mindre företag (med under 50 anställda) och är kostnadsfri.


Energideklaration

Enligt lag (2006:985) om energideklaration för byggnader ska alla småhus som säljs, samt ägs av brukaren, ha en energideklaration vid försäljningstidpunkten. Nya byggnader ska energideklareras senast inom två år efter de tagits i bruks, dock inte senare än två år efter slutbevis. Avsikten är att sänka energiförbrukningen i hus och minska utsläppen av växthusgaser.


En energideklaration är giltig i tio år. Husägaren ansvarar själv för att en energideklaration utförs och godkänns av en certifierad energiexpert. Finns inte någon energideklaration har köparen rätt att utföra en energideklaration på säljarens bekostnad. Boverket ansvarar för registret över inlämnande energideklarationer.


Energideklarationen visar hur mycket energi som går åt i huset och uppger ett referensvärde som gör det enklare att jämföra ett hus med ett annat. Det ingår också i deklarationen förslag på åtgärder som sänker energianvändningen utan att försämra inomhusmiljön och som samtidigt ska vara lönsamma för köparen.


Energispartips

Genom att fylla i energikalkylen får du en rad praktiska energisparande råd och tips på vad du kan göra hemma, både små och stora förändringar. Länk till sidan hittar du i rutan till höger. Där finner du fler länkar med energispartips.


Här nedan finns ett informationsblad gällande solel.Sidansvarig: Elin Fredriksson